Landstede Groep

Leren op afstand

25-03-2020

Jan Bosma, docent lo en bsm op het Thomas a Kempis College heeft vorige week een drukke week gehad.

Vorige week heeft premier Rutte een aantal maatregelen getroffen, waaronder de sluiting van scholen. Wat heb jij in de voorbereiding gedaan?
Zondagavond heb ik met een paar collega’s na de persconferentie van premier Rutte meteen het een en ander uitgeprobeerd in teams om te kijken of dit geschikt was voor ons. Dit bleek te werken en dit hebben we vervolgens gecommuniceerd met teamleiders. Vervolgens op zowel TaK als het CSE hebben we met het MT gezeten: hoe willen we dit nou implementeren op school en wat zijn nou eigenlijke handige keuzes voor ons? Voor beide scholen kwam er wel uit dat Magister nog steeds leidend is en dat Microsoft teams erbij ondersteunend is voor de communicatie. 

Wanneer kon het leren op afstand van start gaan en waar je liep je tegenaan?
Vrij snel, ik denk dat sommige docenten maandag al bezig waren. We moesten natuurlijk al onze leerlingen toevoegen. We liepen vooral tegen kleine gebruikersproblemen aan en dezelfde problemen die je in de klas ook hebt. Leerlingen die er niet zijn of die niet willen luisteren. Soms helpt de software daar goed bij en soms werkt het tegen je, dus we moeten vooral goed afspraken maken met elkaar.

Hoe ziet jouw werkweek er op dit moment uit?
Ik heb een drukke werkweek. Dat had vooral te maken met het opstarten van Microsoft teams, collega’s helpen. Je moet collega’s het leren op afstand natuurlijk aan leren (door middel van workshops, maar ook gewoon op afstand collega’s individueel er doorheen helpen). Ik heb vorige week veel vergaderingen gehad, maar ik had ook nog mijn eigen lessen waaronder mijn mentorlessen en bsm-lessen. 

Hoe doe je dat met je eigen vak, de lessen lo?
Er is geen vervanging voor. We proberen als sectie wel wat leuke dingen te doen op social media om leerlingen in beweging te krijgen. Michiel Kruiswijk is een actie gestart met #jongleren in de zorg. We proberen vooral leuke dingen aan te reiken voor leerlingen en natuurlijk ook collega’s die daar zin in hebben.  

Wat staat er de komende week op het programma? 
Het is vooral zaak voor ons om te bekijken hoe we dan schriftelijke examens gaan afnemen. De vragen over Microsoft teams nemen deze week wel af, maar blijven binnenkomen. Ik blijf mijn mentorlessen nog steeds geven. Verder probeer ik ook mijn bsm-lessen af te ronden.  

Wat kunnen jullie nog verbeteren? 
Er staan nog wel wat verbeteringen op het programma vanuit Microsoft, zoals digitaal je hand opsteken. Verder ligt het ook aan de docent zelf en natuurlijk aan het vak wat deze docent geeft. In hoeverre moet een docent zich nog verder ontwikkelen in deze manier van lesgeven en de digitale processen. We moeten elkaar blijven helpen in ontwikkelen, zodat die leerling zoveel mogelijk mee kan krijgen. 

Wat wil je de leerlingen meegeven? 
Het is vooral heel jammer dat ze hun klasgenoten niet meer zien in real life. Ik hoop dat ze ondanks de narigheid die dit allemaal meebrengt en ook de moeilijke uitdaging voor hoe je kunt leren, ze dit wel als een kans zien en het aangrijpen om zonder afleiding van allerlei alle andere zaken hun werk super goed kunnen doen. Dat ze in alle rust de kans krijgen en gewoon keihard hun best kunnen doen en de vragen durven te stellen aan de docenten en dat ze toch hele goede resultaten kunnen gaan halen!

 

Stel je vraag

Contact

Heb je vragen? Stel ze gerust!

Ons telefoonnummer: 088-8508505
Ons e-mailadres: info@thomasakempis.nl

Ons adres:
Thomas a Kempis College
Schuurmanstraat 1
8011 KC Zwolle

Locatie De Nooterhof
Goertjesweg 1
8013 PA Zwolle